0-3 éves korú, vagy csoportba nehezebben illeszthető gyermekek számára elérhető formája, a Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápiának (DSZIT).

A DSZIT-terápia, a közismertebb Ayres-terápia magyar továbbfejlesztése és egy olyan módszer, amely a kisgyermekeknek izgalmas játéklehetőségeket nyújt. Ennek segítségével az éretlen vagy egyes területeken nem kellően differenciált működésű idegrendszerüket aktívan és önszántukból, egyéni utakon járva fejleszthetik.

A DSZIT-terápia tehát nem egy beszabályozott tréning, hanem változatos, a gyermekek számára örömet okozó játékfolyamat, melynek lényege, hogy a felkínált eszközök segítségével képesek legyenek megkeresni, hogy mit szeretnek, mi jó nekik, és mit mernek kipróbálni. Szabadságuk lehet abban, hogy az eszközöket különbözőképpen kipróbálhassák.

A DSZIT-terápia a környezetből érkező ingereket segít hasznosan szervezni az idegrendszer számára, ezáltal támogatva annak fejlődését. Így komplexen és pozitívan befolyásolja minden fejlődési terület érését.

A egyéni DSZIT-terápiás munka érinti a következő érzékelési területeket: vizuális (látás), auditív (hallás), taktilis (bőrérzékelés), vesztibuláris (egyensúly), ízlelés, szaglás.

A terápia non-direktív, kötetlen, személyre szabott formában, mindig terapeutával zajlik. Kötelező otthoni feladatok nincsenek.

Fő kiindulópont a csecsemő/kisgyermek érdeklődése, játéka és az az ingercsoport, melyet különösen preferál. A motivációs bázis megteremtése után evezünk mélyebb vizekre.

Egyéni szenzoros integrációs terápia