Régóta foglalkoztat a téma…
Mert újra és újra megkeresnek olyan családok, akik szerint kisgyermekük táplálásánál, komoly nehézséget okoz a „bébiétel függőség„. Ugyanis semmi mást nem hajlandó megenni. Hiába készítik el akár ugyanazt a kombinációt otthoni körülmények között, mint ami az üvegben van, és turmixolják selymesre, a gyermek nem fogadja el.
Önmagában a „bébiétel függőség”, mint olyan nem létezik. Normál esetben ugyanaz történik, mint egyéb ételeknél, megszokás kérdése, hogy mennyire kívánja a kisbaba. Felnőtteknél, például ha valaki folyton fehér kenyeret fogyaszt, annak az ízét és állagát szokja meg, és furcsának/másnak találja a teljes kiőrlésűt. Azonban ha kiderül egy cukorbetegség, amikor tanácsosabb teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztani, akkor egy ép idegrendszerrel élő ember, saját döntésből képes átszokni.

(Kép forrása: Unsplash)
Abban az esetben, ha egy baba erősen kötődik a bébiételekhez, általában sejthető a háttérben valamilyen mértékű szenzoros integrációs zavar. Ebben az esetben a rigiditást a megszokott ingerekhez való erős kötődés is okozza. Tudja, hogy a bébiételes üvegből mindig ugyanolyan ízhez, illathoz és állaghoz kapcsolódó ingerre számíthat.
Mivel a biztonságérzet megléte az ember legalapvetőbb szükséglete, így ritkán érezzük magunkat komfortosan az állandó, kiszámíthatatlan változások közepette. Vagyis vannak adrenalin függő, nyughatatlan emberek a világon, de alapvetően a többségnek az állandóság és a kiszámítható keretek adnak stabilitást az életben. Szenzoros integrációs zavarral, vagy introvertált személyiséggel rendelkező gyermekek (felnőttek) esetén ez különösen igaz.
Mi lehet a háttérben?
Amióta létezik az élelmiszeripar, azóta léteznek a minőségi standardek is, amit a tömeggyártás során kötelező betartani. Egy organikus bébiétel esetén is levehetünk a polcról 15 üveg répapürét, mindegyiknek ugyanolyan íze lesz. Ennek az az oka, hogy az élelmiszeripari szabályok szigorúan megszabják, hogy milyen fajta/édességű répából, milyen hőfokon, milyen eljárással, milyen finomságúra turmixolva készüljön. A répák mindig ugyanarról a területről ugyanazon beszállítótól származnak. Így esélytelen, hogy különböző üvegekből különböző ízek, állagok bukkanjanak elő…Tegye fel a kezét, aki két doboz ugyanazon márkájú narancslé esetében tapasztalt már különböző ízt, de ugyanez a helyzet a konzervált ételekkel, savanyúságokkal is.

(Kép forrása: Magánarchívum)
Így nem csoda, hogy az érzékeny, vagy éretlen idegrendszerrel rendelkező kisbabák esetén, erős kötődés alakul ki a megszokott, biztos ingerekhez. Itt nem arról van szó, hogy jó étvágyú, nagyobb étkű babák a normál házi koszt mellett bármikor kaphatók a bolti bébiételre is, hanem ha csak ez a forma jelent számukra biztonságos, örömteli étkezést. Így a nagyi kertjéből leszedett, Nap érlelte őszibarack sem fogja ugyanazt az élményt nyújtani, amit az üveges bolti barackpüré. Egész egyszerűen azért, mert nincs két egyforma ízű barack a fán, és a lakossági turmixgép sem hozza azt a wattot, amit az ipari.
Nem érdemes okoskodni…
Hogy megelőzhető lenne a probléma azzal, ha soha nem találkozik bolti bébiétellel a baba, mert lássuk be, a mai világban, főleg urbanizált körülmények között ez elég utópisztikus elképzelés. Meg különben is, melyik szülő készül arra, hogy a gyermeke lehet, hogy szenzoros érzékenységgel fog küzdeni.
Így a kétségbeesés, vagy önvád helyett, elakadás esetén érdemes inkább szakemberi segítséget kérni. Emellett törekedni arra, hogy a babának legyen lehetősége minél többféle ételt kóstolni, vagy szagolni…Kevés olyan kamasszal vagy felnőttel találkozom, akik kizárólag bébiételt fogyasztanak. Az ilyen jellegű nehézség, tehát jól orvosolható.
0 hozzászólás